Svenska Elektrikerförbundet

 

Svenska Elektrikerförbundet är bakomliggande organisation till Elektrikernas a-kassa. Redan vid förbundets bildande 1906 beslutades att förbundet skulle verka för bildandet av en understödskassa för arbetslösa elektriker.

 

På Elektrikerförbundets hemsida står att läsa:

 

Med Elektrikerförbundet i ryggen kan du påverka dina arbetsvillkor. Du får hjälp med att förhandla, träffa avtal samt bevaka att avtal och lagar följs - från första till sista anställningsdagen. Och skulle du bli arbetslös kan du räkna med förbundets stöd.

Är du medlem och får problem på jobbet kontaktar du förbundet. Då får du prata med en ombudsman som förstår vad du pratar om för han eller hon är också elektriker. Ombudsmannen kan till exempel tolka lagen om anställningsskydd när arbetsgivaren tycker du är besvärlig eller vill bli av med dig. Det är inte många som har råd att ur egen ficka betala 200 000 kronor för en civil rättegång. Men alla som är betalande medlemmar i förbundet får den hjälpen när de behöver den.

 

Den som har ett medlemskap i Elektrikerförbundet erbjuds även utbildning och fortbildning, medlemstidning samt ett antal avtals- och medlemsförsäkringar, däribland en inkomstförsäkring som enligt vissa förutsättningar faller ut till förmån för den som blir arbetslös.