Arbetslös för första gången

Det är inte självklart att veta vad man ska göra och i vilken ordning man ska göra det när man har blivit arbetlös. Med hjälp av vår steg-för-steg-guide blir det lättare.

Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp.

När du fäller ut den sista punkten, Läs mer, och klickar på länken på sidan kommer du vidare till vår samlingssida med fördjupad information.

 1. Skriv in dig hos Arbetsförmedlingen

  Det är viktigt att du skriver in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag eftersom vi bara kan betala ut ersättning för dagar som du är inskriven hos dem.

 2. Logga in i Mina sidor

  Mina sidor är din personliga sida där du dygnet runt kan

  • fylla i dina tidrapporter
  • fylla i och skicka in formulär och intyg
  • se vilka handlingar vi fått av dig
  • se kommande och tidigare utbetalningar
  • skicka meddelanden och frågor till din handläggare

  Logga in i Mina sidor

  Du loggar in med din e-legitimation/BankID eller Mobilt BankID när du vill och där du vill. 

  Du skaffar din e-legitimation/BankID eller Mobilt BankID via din bank eller Telia.

  Läs mer på www.e-legitimation.se.

  Se till att registrera din e-postadress i Mina sidor. Om du har den registrerad kan du få en avisering om att du har ett oläst meddelande i Mina sidor.

  Om du av någon anledning inte vill eller kan använda Mina sidor får du höra av dig till oss så skickar vi hem papperskassakort till dig.

 3. Fyll i "Ansökan om ersättning"

  Fyll i "Ansökan om ersättning" när du loggat in på Mina sidor.

   

 4. Be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg

  Har du inte redan fått ett arbetsgivarintyg från din arbetsgivare kan du begära ett via Mina sidor. Din arbetsgivare fyller i intyget på www.arbetsgivarintyg.nu och du godkänner det i Mina sidor. Under fliken Arbetsgivare här på webbplatsen finns mer att läsa om hur intyget fylls i. Arbetsgivarintyget fylls i för de senaste tolv månaderna du har arbetat. Har du haft flera anställningar behöver vi ett arbetsgivarintyg från varje enskild arbetsgivare.

 5. Skicka oss alla intyg

  Beroende på din situation kan vi behöva ytterligare handlingar från dig.

  När du har skickat in en ansökan om ersättning via Mina sidor kan du se din Att göra-lista. Du laddar sedan enkelt upp alla handlingar via Mina sidor. Kontakta oss gärna om du har frågor kring vad du behöver skicka oss. 

 6. Anmäl konto för utbetalning

  Alla våra utbetalningar sker via Swedbanks utbetalningssystem. Har du ett konto hos dem redan i dag sätts din ersättning in där. Har du inget konto hos dem, eller om du vill ändra konto, måste du vända dig till ditt närmaste Swedbankkontor för att anmäla vilken bank och/eller vilket konto du vill ha din ersättning till.

  Självklart kan du också göra detta på deras webbplats. Adressen är www.swedbank.se/kontoregister  

  Finns inget konto registerat när din första utbetalning kommer, får du utbetalningen på avi. Tänk på att det kan kosta pengar att lösa in avin.

   

 7. Fyll i dina tidrapporter

  Varje tidrapport motsvarar en kalendervecka. När din första vecka som arbetslös har passerat fyller du i, och skickar in, din tidrapport via Mina sidor.

  Tidrapporten är själva ansökan om arbetslöshetsersättning. Därför ska du inte vänta med att skicka in den första rapporten. Vi kan inte fatta beslut i ditt ärende innan vi fått in den.

 8. Handläggningstid

  Det vi kallar handläggningstid är den tid det tar för oss att utreda ditt ärende från det att vi fått kompletta handlingar till dess att vi fattar ett beslut om din ersättning. Titta på din Att göra-lista i Mina sidor för att se om vi saknar något

  Det här kan du göra för att förkorta handläggningstiden

  För att vi ska kunna fatta ett beslut så snabbt som möjligt i ditt ärende krävs att vi får så kompletta handlingar som möjligt redan från start.

  Tänk på detta innan du skickar dina handlingar till oss:

  • Kontrollera att dina personuppgifter är korrekt ifyllda
  • Se till att alla rutor i de blanketter du bifogar är ifyllda
  • Se till att du får med rätt intyg från början, och att alla frånvaroperioder finns dokumenterade.
 9. Beslut från oss

  När vi fått in alla handlingar som vi behöver i ditt ärende utreder vi om du har rätt till ersättning. Så fort vi fattat ett beslut skickar vi det till dig via Mina sidor.

 10. Läs mer

  Klicka på länken nedan för att hitta fördjupad information om de villkor och regler som gäller när du är arbetslös.

  Villkor och regler